10 asiaa, jotka jokaisen pennunomistajan tulee muistaa

Millaista on elämä koiranpennun kanssa? Mitä kaikkea omistajan tulisi muistaa? Lue Pompassador-lähettilään Heidin 10 vinkkiä uudelle koiranomistajalle.

“Ihanat, ihanat koiranpennut! Millaista on elämä koiranpennun kanssa? Paljon odotusta, iloa, naurua, suloisia tassuja, leikkimistä ja haaveita tulevaisuudelle…. Mahdollisesti myös väsymystä, harmaita hiuksia, reikiä sukissa, loputtoman pitkää treenilistaa ja turhautumista.

Nyt 5 kuukautta vanhan shetlanninlammaskoiran omistajana olen kokenut koko tunteiden kirjon ja vielä enemmänkin, joten haluan jakaa kaikille omaa pentuaan odottaville tai jo sen ihanan oman pennun kanssa arkeaan eläville niitä vinkkejä ja ajatuksia, joista minulle olisi ollut hyötyä omassa pentukuplassa tuskastellessani.

1. Hanki pennulle etukäteen joitakin tarvikkeita, jotta sen on mukava tulla uuteen kotiin. Etenkin jos talossa on jo muita koiria, monenlaisia tarvikkeita varmasti jo löytyy ja monia juttuja voi hankkia pennun kotiuduttua (ja samalla saada hyvää treeniä menemällä pennun kanssa eläinkauppaan ostoksille). Meillä oli ennen pennun tuloa hankittuna pentuaitaus, pissa-alustoja, valjaat, panta, hihna, leluja, ruokaa, kippo ja petejä.

Jos pentu tulee kylmään vuodenaikaan, kannattaa sille olla myös vaatteita valmiina. Erityisesti JumppaPomppaa suosittelisin pennulle, sillä se pitää hyvin pennun lämpimänä ja se päällä pennun on helppoa juoksennella. Meillä myös KevytPomppa on ollut ahkerassa käytössä alkusyksystä kotiutuneella pennulla.

Joustava ja pehmeä JumppaPomppa sopii erinomaisesti myös pennuille.

2. Älä aseta liiallisia odotuksia etukäteen pienelle pennullesi. Se on aivan uusi persoona, joten ota jo ennen sen kotiin tuloa utelias ja avarakatseinen asenne. Vaikka oletkin toivottavasti jo hieman tutustunut tulevan pentusi luonteeseen, on pentusi matka maailmassa vielä aivan alussa sen saapuessa uuteen kotiinsa ja näin ollen siitä voi ominaisuuksiensa puolesta tulla vielä mitä tahansa.

3. Järjestä sinulle ja pennulle aikaa ihmetellä maailmaa ja toisianne. Tutustu pentuusi ja sen ominaisuuksiin rauhassa ja uusin silmin. Minkälainen tyyppi se on, mistä se tykkää, mikä on sille haastavaa ja missä se on hyvä. Ehkä yksi tärkeimmistä: älä vertaa pentuasi tai teitä pennun kanssa muihin. Jokainen pentu, jokainen lauma ja jokainen elämäntilanne on täysin erilainen.

4. Pidä huolta, että ensimmäisten kuukausien aikana pentusi näkee ja kokee turvallisesti uusia asioita: erilaisia ihmisiä, erilaisia koiria, erilaisia alustoja, erilaisia paikkoja, erilaisia ääniä. Jos pentu melkein joka päivä saa omilla ehdoillaan tutustua johonkin yhteen uuteen asiaan, se saa hyviä kokemuksia.

Tutustu pennun kanssa ympäröivään maailmaan turvallisesti yhdessä.

5. Ole itsellesi armollinen. Muista, että mihinkään ei ole kiire. On ihan okei, että 10 viikkoisen pennun elämässä ei ihan joka päivä tapahdu mitään ihmeellistä. Vaikka 8-12 viikon ikä on pennulle tärkeää, on tärkeää että pentu saa myös rauhassa levätä, kasvaa, elää ja ennen kaikkea tutustua sinuun.

6. Älä pelkää epäonnistumista, sillä takaiskut kuuluvat matkaan. Mitään pentua ei voi kasvattaa täydellisesti, sillä kukaan meistä ei omista kristallipalloa jonka avulla voi nähdä, minkälaisia asioita juuri kyseisen koiran kanssa pitäisi tehdä ja treenata.

7. Palkitse ja kehu koiraasi jokaisesta onnistumisesta. Pennun kanssa jokainen hetki on treeniä, sillä se oppii joka hetki asioita, halusit sitä tai et. Pennun tulo taloon sai minut tajuamaan sen, miten paljon vanhemmat koirani osaavat arkisia käytösmalleja, joita en ole niille edes opettanut – niin hyvässä kuin pahassa.

Palkitse ja kehu pentuasi jokaisesta onnistumisesta.

8. Vahvista jo pienestä saakka pennun käytöksessä sitä, mitä haluat nähdä lisää. Nämä käytösmallit vahvistuvat, ja tulet kiittämään panostustasi asioihin pennun kasvaessa vanhemmaksi. Pilko treenattavat asiat pieniin osiin, vaikeuta asioita pieni askel kerrallaan ja treenaa joka päivä jotakin pientä. Muista huomioida se, mitä pentusi jo osaa hienosti ja missä asioissa se on jo kehittynyt. Pennut oppivat asioita tosi nopeasti.

9. Älä jää yksin – käy koirasi kanssa koulutuksissa ja pyydä vinkkejä sen kouluttamiseen. Tapaa myös mahdollisuuksien mukaan muita pennunomistajia, sillä vertaistuki ja kokemuksien jakaminen on tärkeää.

10. Muista, että pentusi tekee aina parhaansa niillä kyvyillä mitä sillä on. Ja, ennen kaikkea: kun sinulle tulee pentu, varaudu siihen, että et mitenkään voi varautua kaikkeen! Muista nauttia matkasta ja luottaa prosessiin 💜”

– Heidi / @koirakaruselli