Miksi koira kannattaa pukea?

Sääolosuhteiden vaihdellessa moni koiranomistaja pohtii takin käytön tarpeellisuutta. Lue mitä ammattilainen kertoo koirien pukemisesta eri tilanteissa.

Talven kirpeillä pakkasilla sekä syksyn tuulisina sadepäivinä moni koiranomistaja pohtii koiran pukemisen tarpeellisuutta. Useimmat koirat hyötyvät lisäsuojasta, kunhan takki on sääolosuhteisiin sekä koiran tarpeisiin nähden sopiva. On olemassa lukuisia syitä ja tilanteita, jolloin takin käyttö edesauttaa koiran hyvinvointia, ja käsitelläksemme aihetta mahdollisimman kattavasti, käännyimme eläinalan ammattilaisen puoleen.

Koirat sekä koirien hyvinvointi ovat Oona Mäkiniemelle elämäntapa. Oonan oma yritys Koira-apu Hukanhuoman tarjoaa koirille monipuolisesti erilaisia hyvinvointipalveluita, kuten vesiterapiaa, laserterapiaa sekä hierontaa. Oona on koulutettu koirahieroja sekä intohimoinen valjakkoharrastaja ja siperianhusky-kasvattaja. Tämän lisäksi häneltä löytyy vuosien kokemus klinikkaeläinhoitajan työstä.

Oona Mäkiniemi harrastaa valjakointia kahdentoista siperianhuskynsa kanssa.

Oonalla on kotonaan kahdentoista siperianhuskyn lauma, joiden kanssa hän harrastaa valjakointia sekä kilpailee lajissa aktiivisesti. Siispä harrastuskoirien lihashuolto on Oonalle arkipäivää niin töissä kuin kotona. Myös säänkestävyydestään tunnetut huskyt ovat tottuneet saamaan takit päälleen pysyäkseen lämpiminä sekä suorituskykyisinä.

– Mikäli päivän treeni on ollut erityisen tiukka tai pakkanen on kova, puetaan koirille lämmintä ylle treenin päätteeksi. Takit ovat käytössä myös tauoilla, ennen seuraavalle kierrokselle lähtöä. Lisälämmön tärkeys korostuu erityisesti kisoissa, sillä päivä voi sisältää useita suorituskertoja tai kisat olla monipäiväiset. Takkien avulla koirat palautuvat edellisestä suorituksestaan huomattavasti nopeammin, Oona kertoo.

Tarve pitää koirat lämpiminä ja vetreinä on todellinen. – Liian nopea jäähtyminen heikentää lihaksen suorituskykyä kaikilla osa-alueilla, niin voimantuotossa, nopeudessa, notkeudessa sekä koordinaatiossa. Erityisesti lihaksen elastiset ominaisuudet ovat herkkiä kylmettymiselle, Oona jatkaa. – Mikäli fyysisesti rankan treenin jälkeen koira pääsee jäähtymään liian nopeasti, jumiutuvat lihakset helposti ja palautuminen hidastuu. Myös lihaskramppien todennäköisyys kasvaa, ihan kuten ihmisilläkin.

Lihasten lämpimänä pitäminen nopeuttaa suorituksista palautumista.

Koiran tarkkailu on tärkeintä

Takin käyttö on tarpeellista myös treenien ulkopuolella. Koiran kylmänsietokyky on aina yksilöllistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa koiran ikä, koko, terveydentila sekä turkin laatu. Koiran yksilöllisistä ominaisuuksista johtuen lisälämmön tarve voi olla suurempi kuin esimerkiksi toisen saman rodun yksilön. Voit tutustua Minkä takin valitsen koiralleni? -oppaaseemme löytääksesi koirasi turkkityypille sopivan takin.

Koiran tarkkailu on tärkeässä asemassa pohdittaessa pukemisen tarvetta, mutta kylmissään olevan koiran tunnistaminen ei ole aina helppoa. Tärinä sekä tassujen nostelu ovat selkeitä merkkejä palelemisesta, mutta eleet voivat olla myös paljon hienovaraisempia. – Paleleminen ja sen näyttäminen on hyvin yksilökohtaista. Omissa koirissani olen huomannut muun muassa selän pyöristämistä sekä lihasten jännittämistä ja liikkeiden jäykkyyttä, Oona kertoo. Lisäksi itsensä jatkuva ravistelu tai levottomuus voivat kieliä viluisesta koirasta.

Erityisesti iäkkäät koirat ovat tavallista herkempiä kylmälle. – Ikääntyvän koiran aineenvaihdunta hidastuu, turkin laatu voi heikentyä sekä lihasmassa kuihtua, joka johtaa kylmänsietokyvyn heikkenemiseen. Vanhemmat koirat yleensä liikkuvat myös vähemmän ja hitaammin. Toki tämä on hyvin koirakohtaista, Oona kertoo. Huskylauman vanhin jäsen on kymmenenvuotias Dexter, joka juoksee valjakossa yhtä innokkaasti kuin aina ennenkin. – Dexter saa takin päälleen muita useammin, koska menee nykyään herkemmin jumiin. Takin käyttö on selvästi auttanut lihasjumien ehkäisyissä sekä treeneistä palautumisessa, Oona kertoo.

– Myös pennut ovat alttiimpia kylmettymiselle, sillä pennun lihasmassa sekä turkki eivät ole vielä kehittyneet tarpeeksi suojatakseen sääolosuhteilta. Lisäksi pennun lämmönsäätelykyky on vajavainen. Erityisesti pienten koirien pennut ovat erittäin alttiita paleltumiselle, Oona huomauttaa.

Lisäksi monet sairaudet voivat herkistää koiran kylmälle. Esimerkiksi jotkin ihosairaudet sekä aineenvaihdunnalliset sairaudet voivat vaikuttaa koiran turkin laatuun, jonka lisäksi myös nivelsairauksista kärsiviä koiria suositellaan suojaamaan kylmältä. Tällöin lisälämmön tarpeesta voi olla aiheellista keskustella oman eläinlääkärin kanssa.

Takin käyttö ehkäisee 10-vuotiaan Dexterin lihasjumeja sekä nopeuttaa palautumista.

Osa kokonaisvaltaista hyvinvointia

Oonan yritys Koira-apu Hukanhuoman tarjoaa monipuolisia hyvinvointipalveluja kaikenlaisille koirille. Oona suosittelee ottamaan takin mukaan koiralleen lähes aina, käynnin syystä riippumatta. – Erityisesti vesiterapian jälkeen on suotavaa pukea takki koiran ylle. Vesialtaassa turkki kastuu, eikä se aina ehdi kuivua ennen uloslähtöä. Takin tärkeys korostuu erityisesti kylmänä vuodenaikana, kun koira viedään hoidon jälkeen esimerkiksi kylmään autoon, Oona ohjeistaa.

Kylmänarimmat koirat saattavat tarvita takin ylleen vuoden ympäri. Viileä tuuli voi aiheuttaa palelemista lämpimälläkin kelillä, varsinkin turkin ollessa kastunut kauttaaltaan. – Viima korvaa ihon pinnalla olevan lämmön kylmällä ilmalla. Tällöin palelemisen todennäköisyys kasvaa, erityisesti pohjavillattomilla ja lyhytkarvaisilla koirilla. Sama pätee vesiterapian lisäksi myös sadesäällä ulkoillessa, jolloin kunnollinen sadevarustus voi olla paikallaan, Oona lisää.

Myös hieronnan sekä laserterapian jälkeen takin voi pukea päälle, vaikka sen käyttö ei ole yhtä välttämätöntä. Hoitojen yhteydessä verenkierto vilkastuu ja lihakset lämpenevät, jolloin takin avulla vältetään niin sanottu kylmäshokki ulkoilmaan astuessa.

– Lisäksi kaikenlaiset toipilaskoirat on syytä pitää lämpimänä niin hoitojen jälkeen kuin kotioloissakin, Oona jatkaa. Hänen 2-vuotias siperianhusky Tecna katkaisi liukastuessaan akillesjänteensä ja joutui pitkälle sairaslomalle leikkausoperaation jälkeen. – Tecna on käyttänyt koko toipilaskautensa ajan takkia ulkoillessaan, koska sisätiloissa pohjavilla ei ole kehittynyt tarpeeksi kestääkseen talven hyistä säätä, Oona kertoo.

Erityisesti vesiterapian jälkeen koiralle on hyvä laittaa lämmintä ylle.

Kiinnostus koirien hyvinvointiin on jatkuvassa kasvussa ja kynnys koirien pukemiseen on laskenut. Myös Oona on huomannut positiivisen muutoksen ihmisten suhtautumisessa koiran vaatettamiseen. – Olen iloinen nähdessäni toimitilallani yhä enemmän asiakkaita, jotka tuovat koiralleensa takin mukanaan. Muutos on nähtävissä myös valjakkopiireissä, sillä erityisesti kisapuolella panostetaan suoritusten jälkeiseen koiran huoltoon entistä enemmän, Oona kertoo.

– Yhteenvetona, takin tarvetta puntaroidessa tärkeintä on ottaa huomioon koiran yksilölliset sekä rodunomaiset tarpeet. Huomioi myös koiran aktiivisuustaso, sillä aktiivinen koira pitää itsensä paremmin lämpimänä kuin hitaammin liikkuva, Oona kiteyttää. Tarkkaile siis koiraasi ulkoilun tai suorituksen aikana ja päivitä koirasi varustus tarpeen mukaan. Takkia valitessasi voit tutustua myös Oikean koon valinta -sivuumme löytääksesi koirallesi parhaimman mahdollisen koon sekä istuvuuden.