VASTUULLISUUS

Sivu päivitetty 19.04.2023

Jo Pompan ensiaskelista lähtien on toiminnan päämääränä ollut koiran hyvinvoinnin edistäminen sekä tuotteen pitkäikäisyys, joka vielä tänäkin päivänä toimii kantavana voimanamme. Toimintaamme ohjaa vahva arvopohja, jossa korostuvat koiran hyvinvointi, ehtymätön uteliaisuus ja riemu, toistemme arvostaminen sekä ympäristön kunnioittaminen. Meille on tärkeää, että nämä arvot heijastuvat kaikessa päätöksenteossamme.

Ensimmäiset Pomppa-takit syntyivät Pompan perustajan Meri Alkun käsissä, joka suunnitteli takit omille agilitya harrastaville koirilleen. Hänen tavoitteenaan oli luoda aikaa ja käyttöä kestävä tuote, joka mahdollistaa koiran rajoittamattoman liikkeen. Näin syntyi klassikkotuote PerusPomppa, joka menestyksekkäästi esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle vuoden 2008 agilityn MM-kilpailussa Helsingissä, ja loppu onkin historiaa.

Toimintamme jatkaessa vauhdikasta kasvuaan on meidän entistä tärkeämpää huomioida vaikutuksemme ympäröivään maailmaan. Teemme jatkuvasti töitä tunnistaaksemme kehittämistä vaativat osa-alueet, jotta pystymme minimoimaan toimintamme aiheuttamat haitalliset vaikutukset. Matkamme on vasta alussa ja tehtävää on paljon, mutta tällä sivulla kerromme missä olemme nyt.

Kestävän kehityksen tavoitteet


YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma (Sustainable Development Goals, SDGs) tähtää maailmanlaajuiseen kestävään kehitykseen, jossa ympäristö, talous sekä ihminen otetaan tasavertaisesti huomioon. Tavoitteena on lisäksi poistaa maailmasta äärimmäinen köyhyys sen kaikissa muodoissa. Lue lisää kestävän kehityksen tavoiteohjelmasta täältä.

Olemme tunnistaneet seuraavat kolme tärkeää tavoitetta, joihin pystymme omalla toiminnallamme eniten vaikuttamaan:

Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Kiertotalouden huomioiva tuotesuunnitelu, tuotteiden pitkäikäisyys sekä malliston hidas uusiutuminen mahdollistavat tuotteidemme kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyden. Lisäksi suuri yhteisömme tarjoaa mahdollisuuden jakaa kestävän kulutuksen ajatusmaailmaamme sekä tietoutta esim. tuotteen eliniän pidentämisestä.

Tavoite 13: Ilmastotekoja

Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraaliuden omassa toiminnassamme vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi tavoittelemme hiilijalanjäljen pienentämistä koko arvoketjussamme, joka näkyy aktiivisessa dialogissamme nykyisten yhteistyökumppaneidemme kanssa, sekä uusien kumppaneiden valintakriteereissä.

Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Pomppa on 100 % kotimaisessa omistuksessa oleva yritys, jonka toiminta tähtää kestävään, vakaaseen sekä läpinäkyvään kasvuun. Panostamme pitkäaikaisiin toimittajasuhteisiin ja uskomme näin voivamme parhaiten vaikuttaa käyttämiemme tehtaiden olosuhteisiin.

1. YMPÄRISTÖVASTUU

Vastuullinen tuotesuunnittelu


Pitkäikäinen tuote on vastuullisuuden avaintekijöitä. Aikaa kestävä design, laadukkaat materiaalit sekä huolellisesti suunniteltu tuote takaavat, että asiakkaamme haluavat käyttää Pomppa-tuotteitansa vuodesta toiseen sekä pitää niistä hyvää huolta. Toivommekin, että jokainen Pomppa käytetään aina elinkaarensa loppuun saakka, jolloin tuote voi parhaimmillaan ilahduttaa useampaakin nelijalkaista käyttäjää elinkaarensa aikana.

Tuotesuunnittelumme peruspilarit pohjautuvat kiertotalouden periaatteisiin:

  • Tuomme mallistoomme vain huolellisesti suunniteltuja, testattuja ja todelliseen tarpeeseen luotuja tuotteita. Vuodesta 2008 lähtöisin oleva alkuperäinen Pomppa-takkien design toistuu edelleen tuotteissamme. Ajattoman mallin lisäksi myös tuotteidemme kuosit ja värit kestävät aikaa.
  • Valitsemme tuotteissamme käytettävät materiaalit niiden käyttötarkoituksen asettamien vaatimusten mukaisesti. Niiden on kestettävä kovaa käyttöä sekä vaihtelevia sääolosuhteita vuosien ajan, mutta tuotteiden on oltava myös helposti huollettavissa. Rikkoutuvien osien määrä on minimoitu yksinkertaisen designin ansiosta ja kestävät materiaalivalinnat takaavat hyvän jälleenmyyntiarvon myös käytetyille tuotteille.
  • Emme tee pikamuotia tai ajattele sesonkipainotteisesti. Mallistomme ei uusiudu joka vuosi, vaan tuotteitamme päivitetään vuosittain muutamilla uusilla väreillä, tarvittaessa myös materiaaleilla. Pompat eivät vanhene, eikä malliston hidas uusiutuminen kerrytä suurta määrää varastoa, jota joutuisimme tyhjentämään suurten alennusmyyntien kautta.

Hiilijalanjälki ja kiertotalous


Ympäristöteot ovat juuri nyt vastuullisuustyömme kärjessä, sillä ilmastokriisi on maailmamme akuutti uhka. Olemme sitoutuneet nollaamaan päästömme vuoteen 2035 mennessä Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumuksessa. Sitoumus on kuitenkin vain yksi askel matkallamme kohti vastuullisempaa toimintaa, tekoja tarvitaan tätäkin enemmän.

Alla esittelemme toimintamme tavoitteet sekä ylätason toimenpiteet hiilijalanjälkemme pienentämiseksi sekä kiertotalouden vahvistamiseksi. Voit myös lukea vuoden 2022 vastuullisuuskatsauksestamme missä olemme nyt ja mitä toimenpiteitä olemme jo tehneet.

Tavoitteemme

Hiilijalanjäljen pienentäminen

Toimenpiteemme

  1. Hiilineutraali Tekstiiliala 2035 -sitoumus. Lue aiheesta lisää täältä.
  2. Hiilijalanjäljen laskenta, tulosten analysointi ja tavoitteenasetanta
  3. Päästöjen systemaattinen vähentäminen

Tähtäämme kiertotalouden osuuden kasvattamiseen toiminnassamme, jolloin voimme suoraan vaikuttaa myös arvoketjujemme hiilijalanjälkeen. Kiertotalous taistelee kertakäyttökulttuuria vastaan tavoitteenaan jo olemassa olevien tuotteiden elinkaaren pidentäminen esim. uudelleen käyttämällä, korjaamalla, kunnostamalla ja kierrättämällä. Tuotteiden elinkaaren pidentyessä myös jätteen määrä vähenee, raaka-aineiden ja energian kulutus pienenee sekä vuosittaisten kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt vähenevät.

Uusi RePomppa second hand -palvelu tukee kiertotalouden tavoitteitamme. Palvelun avulla asiakkaamme pystyvät myymään käytetyn Pomppa-tuotteensa meille helposti ja turvallisesti, jolloin käytetty tuote päätyy RePomppa-tuotteena myyntiin verkkokauppaamme. Näin yksi Pomppa voi parhaimmassa tapauksessa ilahduttaa useampaa omistajaa elinikänsä aikana. Kaikki vastaanottamamme RePomppa-tuotteet ovat lisäksi olleet erittäin hyväkuntoisia, joka jo omalta osaltaan todistaa Pompan pitkäikäisyyden ja kestävyyden.

Autamme asiakkaitamme pidentämään Pomppa-tuotteidensa elinikää mm. jakamalla tietoutta tuotteiden oikeaoppisesta hoidosta ja huollosta. Verkkokaupastamme on saatavilla myös varalukkoja, joilla asiakas voi korvata rikkoutuneen pikalukon.

Kiertotalouden tavoitteemme

  1. Siirrymme käyttämään tuotteissamme vain uusiutuvia tai kierrätettyjä materiaaleja vuoteen 2025 mennessä
  2. Suunnittelemme kaikki tuoteuutuudet kiertotalouden mukaisesti.
  3. Pidennämme olemassa olevien tuotteiden elinkaarta.

2. SOSIAALINEN VASTUU

Kaiken toimintamme keskiössä on koiran hyvinvointi


Uskomme, että koira on onnellisimmillaan saadessaan toteuttaa lajityypillistä käyttäymistään ja elää aktiivista, ulkoilmantäyteistä elämää. Vaikkei koira lähtökohtaisesti tarvitse vaatteita kuten me ihmiset, voi koiran hyvinvoinnin kannalta olla tarpeen suojautua erilaisilta sääolosuhteilta.

Aktiivisen koiran hyvinvointiin vaikuttaa suuresti myös liike. Tuotteidemme suunnittelun kärkenä on koiran täydellisen liikkumavapauden mahdollistaminen. Pompan yksinkertainen ja uniikki muotoilu takaavat, että koira pystyy juoksemaan, kaivelemaan ja haistelemaan maata sekä heiluttamaan häntäänsä ilman luonnollisten liikeratojen estymistä. Pomppa on luotu parantamaan nelijalkaisten tovereidemme arkea säällä kuin säällä.

Avain koiran hyvinvointiin on omistajan valinnat

Teemme parhaamme, jotta oikean tuotteen sekä koon valinta on koiranomistajalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Tällä on suora vaikutus myös koiran hyvinvointiin: Hyvin istuva sekä oikeaan käyttötarkoitukseen hankittu tuote takaa koiralle parhaimman mahdollisen suojan. Sopivan tuotteen vaivaton valinta vähentää myös ympäristölle aiheutuvaa rasitusta ylimääräisten vaihto- ja palautuskertojen vähentyessä.

Haluamme myös hyödyntää sosiaalisen median alustojamme sekä muita kanaviamme koirien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen mm. antamalla äänen asiantuntijoille, jotka omassa päivittäisessä työssään tekevät töitä koirien hyvinvoinnin eteen. Jaamme aktiivisesti tietoa tuotteistamme ja niiden huollosta, jotta tuotteemme palvelisivat asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja pitkään.

Vastuullinen viestintä

Tunnistamme vastuumme koirien hyvinvoinnin puolestapuhujina myös viestinnässämme. Tästä syystä emme käytä markkinoinnissamme tai muussa viestinnässämme kuva- tai videomateriaalia koirista, joiden ominaispiirteet tai kohtelu on tulkittavissa Suomen eläinsuojelulain vastaiseksi. Linjauksella pyrimme ehkäisemään koirien huonon terveyden sekä muun ongelmallisen koiranpidon normalisoitumista.

Hankintaketjut ja eettinen ohjeisto eli Code of Conduct


Toimintamme suurin vaikutus tapahtuu hankintaketjuissamme, oli kyse niin ympäristö- kuin sosiaalisista vaikutuksista. Myös taloudellisesti suurin panostuksemme suuntautuu tuotteitamme valmistaville tehtaille. Tuotteidemme valmistus tapahtuu Kiinassa, kahden pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme tehtailla. Kankaamme valmistetaan Taiwanissa, Kiinassa sekä Japanissa. Tarkemmat tiedot valmistusmaista löytyvät kunkin tuotteen yhteydestä Materiaalit ja hoito -välilehdeltä.

Tunnistamme Kiinassa tapahtuvan tuotannon sisältävän riskejä. Prioriteettimme on varmistaa tuotantomme negatiivisten ympäristövaikutusten minimiointi sekä tuotantomme sosiaalinen kestävyys. Lähestymistapamme perustuu arvojemme mukaisesti yhdessä tekemiseen ja keskustelemmekin valmistajiemme kanssa viikoittain. Jaamme heille ajatuksiamme lähestymistavastamme vastuullisuuteen niin tavoitteiden kuin konkreettisten toimenpiteiden kautta. Osallistamme valmistajiamme aktiivisesti vastuullisuustyöhömme mm. hiilijalanjälkemme laskennassa sekä vastuullisempien materiaalien hankinnassa.

Uskomme Pompalla vahvasti siihen, että liiketoiminta voi olla kestävää ja sillä voi vaikuttaa positiivisesti niin ihmisiin, ympäröivään maailmaan kuin talouteen arvoketjunsa kautta. Pompan kasvaessa ja vahvistuessa koimme kuitenkin tarpeelliseksi varmistaa, että me kaikki sitoudumme samoihin yhteisiin toimintaperiaatteisiin, ja vuonna 2021 määrittelimme eettisen ohjeistuksemme, Code of Conductin.

Samat periaatteet kulkevat läpi arvoketjumme, omasta toiminnastamme ja työntekijöistämme kumppaneihimme, erityisesti tavarantoimittajiin ja heidän alihankkijoihinsa. Eettinen ohjeistuksemme ei kuitenkaan ole tehty vain hankintaketjuamme varten, vaan sitoo siis myös meitä Pomppalaisia. Se osaltaan kertoo nykyisille ja potentiaalisille kumppaneillemme millaisilla pelisäännöillä ja periaatteilla toimimme sisäisesti, ja mitä edellytämme myös heiltä.

Olemme käyneet nykyisten tuotantotehtaidemme kanssa Code of Conductin yhdessä läpi, ja he ovat sitoutuneet siihen sekä allekirjoituksillaan että keskusteluissa. Koronan asettamien rajoitusten vuoksi emme valitettavasti ole itse päässeet käymään tehtailla yli kahteen vuoteen. Seuraavaksi tutkimme, miten parhaiten varmistamme, ettei sitoumuksen ja todellisuuden välillä ole ristiriitaa, ja mitä riskejä ja kehityskohtia tunnistamme toimiaksemme yhdessä jatkossa yhä vastuullisemmin.

Tiedostamme, että hankintaketjun vastuullisuuden kehittäminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Olemme kuitenkin jo huomanneet, että ymmärtämällä omat vastuullisuustavoitteemme, myös toimittajamme ovat aktivoituneet vastuullisuutensa kehittämisessä ja ymmärtäneet sen tärkeyden.

Asiakkaat


Pyrimme toimimaan asiakkaitamme kohtaan reilusti, läpinäkyvästi sekä vastuullisesti niin myynnin, markkinoinnin kuin viestinnän saralla. Opastamme ja palvelemme asiakkaitamme aktiivisesti eri kanavissamme, ja teemme jatkuvasti töitä syventääksemme ymmärrystämme asiakaskuntamme odotuksista ja tarpeista. Tavoitteenamme on tarjota asiantuntevaa asiakaspalvelua, joka johtaa laadukaaseen asiakaskokemukseen.

Myös jälleenmyyjämme ovat asiakassuhteidemme ytimessä. Panostamme pitkäikäisiin asiakassuhteisiin sekä reiluun, joustavaan ja avoimeen yhteistyöhön. Meille on tärkeää, että sopimuksemme ja ehtomme ovat kaikille jälleenmyyjillemme oikeudenmukaisia.

Henkilöstö


Työntekijämme ovat suurin voimavaramme ja olemme sitoutuneet pitämään henkilöstömme hyvinvoinnista huolta. Tavoitteenamme on, että tiimimme jäsenet ovat sitoutuneita, osaavia ja motivoituneita ja pääsevät työskentelemään innostavissa, mielekkäissä ja etenemismahdollisuuksia tarjoavissa tehtävissä esihenkilöiden johdolla. Tuemme myös tiimiläistemme sekä heidän nelijalkaisten perheenjäsentensä hyvinvointia eri tavoin.

Meille on tärkeää, että tiimiläistemme arvomaailmat kohtaavat. Pompan oma arvomaailma on luotu yhdessä tiimin jäsentemme kesken, ja pidämme tärkeänä, että arvoistamme keskustellaan yhdessä säännöllisesti ja olemme valmiina kehittämään niitä tarvittaessa. Erityisesti vastuullisuusarvomme yhdistää meitä, ja tiimimme jäsenet ovatkin määritelleet oman toimenkuvansa mukaiset vastuullisuustavoitteensa, joita toteutetaan ja kehitetään omassa työssään.

Toistemme kunnioittaminen ja arvostaminen ovat avaintekijöitä hyvinvoivassa työhteisössä, ja se heijastuu myös ulospäin. Arvostamme moninaisuutta ja näemme sen työyhteisömme voimavarana. Henkilöstömme monimuotoisuutta edistääksemme olemme ulkoista rekrytointipalvelua käyttäessämme ottaneet käyttöön anonyymin rekrytointiprosessin, joka varmistaa tasapuolisuuden toteutumisen myös työnhaussa.

3. TALOUDELLINEN VASTUU

Pomppa Oy on tänäkin päivänä 100 % kotimaisessa omistuksessa oleva yritys, jonka omistajana toimii yrityksen alkuperäinen perustaja Meri Alku. Kaikki toimintomme tuotantoa lukuun ottamatta sijaitsevat toimitiloissamme Tuusulassa, varastosta tuotesuunnitteluun.

Taloudellinen vastuu on myös liiketoiminnan kannattavuudesta sekä kilpailukyvystä huolehtimista. Toimintamme ei tavoittele pikavoittoja, vaan maltillista ja vakaata kasvua, jolla varmistamme liiketoiminnan kestävän kehityksen pitkällä aikavälillä.