KarttaPompan tarina

Pompan Kartta-kuosi on saanut inspiraationsa suomalaisesta metsästä sekä lapsuuden suunnistuskartoista.

Kauden uutuuskuosi KarttaPomppa on kuvittaja Venla Vaattovaaran käsialaa. Uuden Pomppa-kuosin suunnittelu käynnistyi jo vuoden 2019 kesällä, jolloin Pompan perustaja ja suunnittelija Meri Alku aloitti taustatyön tekemisen myynti- ja markkinointipäällikkö Noora Eerikäisen kanssa. Tällöin syntyivät ensimmäiset visiot tulevasta kuosista.

– Halusimme kuosin olevan ikään kuin edellisten Pomppa-kuosien, Hipan ja Kympin, yhdistelmä, Meri kertoo. Tavoitteena oli tuoda uutuuskuosiin Hipan yksityiskohtainen ja piirrosmainen tyyli sekä Kympin abstrakti ilme ja laajat värialueet. Toki kuosin tulisi olla myös täysin omanlaisensa ja erottua edeltäjistään.

Pian suunnittelutyön käynnistymisen jälkeen Meri ja Noora aloittivat kuosin kuvittajan etsimisen. Ehdokkaaksi nousi 24-vuotias turkulainen Venla Vaattovaara, joka tunnetaan sosiaalisessa mediassa tutummin nimellä Muijavaara. Venlan vaikuttava Instagram-tili oli jo pitkään ollut Nooran seurannassa, joten lopullinen päätös tehtiin nopeasti. – Venlan arvot sekä monipuolinen ja tunnistettava kuvitustyyli olivat juuri sitä, mitä etsimme, Noora kertoo.

Kartta kuosin kuvittaja Venla Vaattovaara.
Kuvittaja Venla Vaattovaara

Yhteistyön käynnistymisen aikaan Venla vietti syksyään vaihto-oppilaana Hollannissa, joten ensimmäinen tapaaminen pidettiin Skypen välityksellä. Venla sai vapaat kädet niin kuosin aiheen kuin värimaailman suunnitteluun. Inspiraatio löytyikin lopulta ulkomailta, jossa kaipaus metsään iski yllättävän kovaa ja aivan yhtäkkiä.

– Mikään hiljaisuus ei ole yhtä voimakas ja nollaava kuin suomalaisen metsän. Kuosin avulla halusin palata takaisin metsään ja sen rauhaan. Inspiraationsa kuosi sai lapsuuteni suunnistuskartoista, joita näytin vaihtokavereilleni kertoessani suomalaisesta koulusta, Venla kertoo.

– Suomi-kokemuksien jakaminen toi esille monia asioita, jotka itselle olivat yllättävän merkittäviä oman elämäni aikana, mutta täysin tuntemattomia konsepteja monille. Suomessa hienoa on se miten metsä on meistä jokaisen ja näin ollen yksi tasa-arvon ja vapauden symboli. Sinne me olemme kaikki tervetulleita olimmepa taustaltamme mitä tahansa, hän kiteyttää.

KarttaPompan ensimmäisiä luonnoksia.
KarttaPompan ensimmäisiä luonnoksia

Jo kuosin ensimmäiset luonnokset sisälsivät Venlan kuvitustyylille uskollisesti raikkaan pirteitä värejä sekä runsaasti pyöreitä muotoja. – Kuvituksissani pyrin aina pitämään leikkisän otteen ja välttämään suoran vakavia viivoja, Venla kuvailee.

Vastaanotettuaan luonnokset, Meri ja Noora innostuivat maanläheisestä kartta-aiheesta. – Tiesimme heti, mistä lähdemme jatkamaan. Muutamien kommenttikierrosten myötä kuosi siirtyi aina vain lähemmäs lopullista ulkoasuaan, Noora muistelee. Värien ja muun pienen hienosäädön lisäksi, kuosi vaati tuotantovaiheessa vain yhden koevedoksen ennen lopullista valmistumistaan.

– Projekti oli maalissa joulukuun puolivälissä, eli matka ideasta toteutukseen oli noin puolen vuoden mittainen. Aikaisempi kokemuksemme kuosien tuotannosta helpotti prosessia huomattavasti, Meri kertoo.

Värien hienosäätöä

Kuosin lopulliseen ulkoasuun Meri ja Noora ovat hyvin tyytyväisiä. – Idea oli lähtenyt elämään alkuperäisistä ajatuksistamme. Kuosi on rauhallinen ja maltillinen, mutta kuitenkin herkullisen leikkisä sekä täysin erilainen aikaisempiin kuoseihimme verrattuna, Meri kuvailee. – Arvostamme Venlan työtä ja on hienoa nähdä, miten kuosi onnistuu ilmentämään myös hänen arvojaan ja tarinaansa, Noora jatkaa.

Myös Venla viihtyi projektin parissa ja on lopputuloksesta mielissään. – Kuosia oli valtavan hauska tehdä ja se oli ihanaa vaihtelua normityölleni. Metsä ja koirat ovat lähellä sydäntäni, joten arvoiltaan tämä projekti oli itsellenikin napakymppi, Venla kertoo. – Olen tosi tyytyväinen lopulliseen kuosiin ja odotan innolla, että pääsen vanhempieni koiran kanssa lenkkipolulle sitä esittelemään.