Minkä takin valitsen koiralleni?

Vaihtelevien sääolosuhteiden takia koiramme tarvitsevat lämpöä ja suojaa ulkoillessa. Parasta on pukea koira säänmukaisesti, yksilölliset tarpeet huomioiden.

Oikean takin valinta on ensiarvoisen tärkeää, kun koira halutaan suojata sateelta, tuulelta tai pakkaselta. Pompan mallisto sisältää neljä erilaista takkivaihtoehtoa, jotka ovat suunniteltu erilaisiin sääolosuhteisiin ja erilaisille koirille. Jotta koirallesi löytyy juuri se oikea ja tarkoituksenmukainen takki, pohdi ensin seuraavia kysymyksiä: Minkälainen turkki koirallani on? Minkälaisissa sääolosuhteissa ja aktiviteeteissa takkia tullaan eniten käyttämään? Vastaamalla näihin kysymyksiin selviää, minkälaisia ominaisuuksia takilta vaaditaan.

Valitse säänmukaiset varusteet

Pompan malliston takit jaetaan kahteen kategoriaan: sadetakit sekä talvitakit. Sadetakit SadePomppa ja KevytPomppa soveltuvat erinomaisesti tuuliseen sadesäähän, mutta takkien ohuet vuorit eivät välttämättä riitä lämmittämään pakkasella. Talvitakit PerusPomppa sekä ToppaPomppa puolestaan lämmittävät viluistakin koiraa hyytävissä sääolosuhteissa, mutta muhkeat teddyvuorit saattavat imeä itseensä vettä sateella. Valitse siis koirasi varusteet aina säätilan mukaan, jotta ne tarjoavat parhaimman mahdollisen hyödyn!

Kaikkien takkien päällikankaat ovat vesipilariarvoltaan 5 000 mm, jonka lisäksi kankaaseen on lisätty vettähylkivä pinnoite. Vedenpitävyyttä kasvattaa myös saumojen vähäinen määrä sekä niiden tarkka sijoittelu, jolloin saumoihin ei pääse kohdistumaan suurta vedenpainetta.

Vaikka Pomppa-takit saattavat näyttää ulospäin lähes samanlaisilta, poikkeavat ne suuresti toisistaan vuorimateriaaliensa osalta. SadePompan sileä ja sähköistymätön vuorisilkki on malliston ohuin ja kevein. KevytPompan karvaneulosvuori on hieman paksumpi ja kohtuullisesti lämmittävä. PerusPompan ja ToppaPompan vuori on lämmintä ja muhkeaa teddyä, jonka lisäksi ToppaPomppa sisältää tehokkaasti eristävän vanutäytteen.

Pomppa-takkien vedenpitävyys, lämmittävyys sekä vuorien eroavaisuudet.
Pomppa-takkien vedenpitävyys, lämmittävyys sekä vuorien eroavaisuudet.

Minkä takin valitsen lyhytkarvaiselle tai pohjavillattomalle koiralle?

Lyhytkarvaiset sekä pohjavillattomat koirat tarvitsevat usein lisäsuojaa jo reilusti ennen kuin lämpömittari laskee pakkasen puolelle. Myös pennut, pienikokoiset, hoikat sekä iäkkäät koirat saattavat palella tavallista herkemmin, jolloin takin pukeminen on tarpeellista.

Herkästi paleleville koirille SadePomppa on oiva vaihtoehto leutoon sadekeliin, jolloin takin halutaan suojaavan koiraa kosteudelta, tuulelta ja kuralta. Tällöin varsinaiselle lisälämmölle ei vielä ole tarvetta, mutta koiran pysyminen kuivana on ensiarvoisen tärkeää, sillä kauttaaltaan kastunutta koiraa voi lämminkin viima purra pahasti.

KevytPompan ohut ja pehmeä karvaneulosvuori tekee siitä erinomaisen välikausitakin kirpeään syysviimaan sekä keväisen koleaan sateeseen. KevytPomppa sekä lämmittää että suojaa koiraa kosteudelta, tuulelta ja kuralta. Kevyiden materiaalien ansiosta malliston sadetakit on helppo myös kantaa mukana äkillisen kuuron varalta.

SadePomppa suojaa sateelta, tuulelta ja kuralta.

Kylmällä säällä lämpöä tarjoaa PerusPompan muhkea teddyvuori, joka sopii viluiselle koiralle yleistakiksi alkusyksystä loppukevääseen. PerusPomppa on parhaimmillaan niin pakkasella, räntäsateessa kuin välikausien hyytävissä viimoissa.

ToppaPompan tehokkaasti eristävä vanutäyte auttaa selviytymään talven pahimmista paukkupakkasista. Takissa on muita Pomppia runsaampi mitoitus, joten se pitää koiran lihakset lämpiminä haastavissakin olosuhteissa. ToppaPomppa soveltuu myös pidempiaikaiseen paikoillaan seisomiseen tai odotteluun esim. treenihallissa tai autossa talvikauden aikana.

Pompan mallistoon kuuluu myös joustava lämpöpaita JumppaPomppa, joka soveltuu kylmään ja kuivaan keliin. JumppaPomppa toimii kätevästi myös välikerroksena muiden Pomppa-takkien alla, mikäli koira tarvitsee lisälämpöä. Esimerkiksi käyttäessäsi Jumppa- ja SadePomppaa yhdessä, on lämmityskyky verrattavissa KevytPomppaan.

ToppaPomppa pitää lihakset lämpiminä myös treenivuoroa odotellessa.

Minkä takin valitsen pitkä- tai paksuturkkiselle koiralle?

Pitkä-, tiivis- ja paksuturkkiset koirat sietävät yleensä haastaviakin sääolosuhteita hyvin. Vaikka nämä koiratyypit eivät vaadi lisäsuojaa heti ensimmäisten lehtien pudottua, on takki silti hyvä löytyä vaatekaapista. Sisätiloissa asuvan paksuturkkisenkaan koiran pohjavilla ei välttämättä kasva niin tiiviiksi, että se kestäisi kunnolla talven pakkasia tai hyistä viimaa!

Ohut SadePomppa on ideaalinen takki ympärivuotiseen käyttöön. Sen vuori ei lämmitä, mutta suojaa koiraa kastumiselta sekä tuulelta. Takin käyttö ehkäisee myös hiekan ja kuran kulkeutumista sisätiloihin sekä vähentää koiran ylimääräisiä pesukertoja sateisella säällä.

Pitkäturkkiselle koiralle KevytPomppa soveltuu välikauden kylmänkosteisiin sääolosuhteisiin, mutta myös räntäsateeseen sekä leutoihin pakkaspäiviin. KevytPomppa suojaa koiraa myös hyytävältä tuulelta, jolloin viima ei pääse rasittamaan lihaksia ja niveliä.

KevytPomppa suojaa syksyn kylmänkosteassa säässä.

PerusPomppa on erinomainen yleistakki päivittäiseen ulkoiluun loppusyksystä talven viimeisille päiville asti. Muhkea ja pehmeä teddykarva lämmittää purevallakin pakkasella ja estää hyistä viimaa läpäisemästä koiran karvapeitettä.

ToppaPomppa on tarkoitettu erityisen vaativiin sääolosuhteisiin. Takin runsaasta mitoituksesta johtuen ToppaPomppaa käytetään usein myös treenien väliajoilla sekä autossa odotellessa, sillä se pitää lihaksiston lämpimänä koiran ollessa paikoillaankin. Suosittelemme kuitenkin harkitsemaan ToppaPompan käyttöä aktiivisen liikunnan yhteydessä, sillä tällöin takki saattaa olla liiankin lämmin paksuturkkiselle koiralle.

PerusPomppa on käytännöllinen ja lämmin yleistakki talvikauteen.

Takin valinnassa erityisen tärkeä tekijä on myös takin oikea koko. Oikean kokoinen takki istuu hyvin ja suojaa koiraa sääolosuhteilta parhaimmalla mahdollisella tavalla. Tutustu Pomppa-takkien ominaisuuksiin sekä oikean koon valintaan. Voit myös aina kysyä meiltä apua takin valinnassa.

Huomioithan myös, että koiran kylmänsietokyky on aina yksilöllistä ja voi vaihdella koiran fyysisen kunnon, iän sekä terveydentilan mukaan. Ota huomioon myös koiran aktiivisuustaso: nopeatempoisessa ja raskaassa laiikunnassa lisälämmön tarve on aina vähäisempi kuin rauhallisessa ja hitaassa liikkeessä. Tarkkaile siis koiraasi ulkoilun tai suorituksen aikana ja päivitä koirasi varustus tarpeen mukaan.